Wandelstok maken, hoe doe je dat?
Een wandelstok kan erg handig zijn bij het verplaatsen over ongelijke grond in de natuur. Zo brengt een goede wandelstok een aantal voordelen met zich mee: het verbetert je balans, je armen bewegen actief mee en je kunt een wandelstok gebruiken om struikgewas en andere obstakels van je pad te halen. Wandel je graag in gebieden waar wilde dieren voorkomen? Dan kan een wandelstok je ook beschermen! Zo kun je wilde dieren wegjagen door je stok te gebruiken. Naast al deze voordelen is een zelfgemaakte wandelstok uiteraard ook iets op trots op te zijn. Je kunt er namelijk je eigen persoonlijkheid op toe passen. Maar hoe maak je dan een eigen wandelstok?
Stap 1: Kiezen van de juiste stok
Een goede wandelstok begint met het uitzoeken van een geschikt stuk hout. De hazelaar is een voorbeeld van een boom die uitermate goed geschikt is voor het maken van een houten wandelstok. Maar in principe kun je met van iedere boom een wandelstok maken, als het stuk hout wat je kiest maar stevig is. Waar moet dit stuk hout dan aan voldoen:
- Kies altijd een stok die op de grond ligt! Snij nooit een stuk hout van een boom af. Beschadig de natuur niet.
- Het hout wat je wilt gaan bewerken kan het beste vers hardhout zijn.
- Kies geen stok waaraan je ziet dat deze aangetast is door insecten. Het zou jammer zijn als je stok uiteindelijk verzwakt is en uit elkaar valt, doordat insecten deze opgegeten hebben van binnenuit.
- Kies een stuk hout wat redelijk recht is, met een een diameter van ongeveer 3 tot 5 centimeter. De lengte van de stok is uiteraard afhankelijk van hoe groot je bent. Een vuistregel daarbij is dat een stok van de grond tot je oksel moet reiken. Bij de meeste mensen is dit een stok met de lengte van ongeveer 140 – 165 cm. Zorg dat de stok iets langer is dan dat deze moet zijn. Je kunt er namelijk altijd nog een stukje van afhalen, maar er aan toevoegen wordt lastiger.
Stap 2: Snij de bast weg
Je kunt ervoor kiezen om de bast erop te laten zitten, maar het is vaak mooier om deze eraf te halen.
- Gebruik hiervoor een schaaf of een zakmes. Kies wat jezelf het fijnste vindt werken, maar zorg ervoor dat het veilig gebeurd.
- Snijd altijd van je lichaam af. Zo voorkom je dat je per ongeluk in je eigen lichaam snijdt.
- Zorg ervoor dat de stok vrij is van bobbels en twijgjes. Deze snijd je er dan ook eerst vanaf.
Stap 3: Laat je stok drogen
Gedroogd hout geeft meer stevigheid en duurzaamheid.
- De droogtijd hangt af van de omstandigheden waarin de stok zich bevindt. In een vochtige omgeving droogt een stok minder snel dan in een omgeving die droog is. Te droog is ook niet goed, hierdoor droogt het hout te snel en kan het barsten of bros worden. Het advies is om de stok op kamertemperatuur te laten drogen.
- Afhankelijk van de stok kan het droogproces twee weken tot een maand duren.
- Het is dan ook belangrijk om de stok af en toe te draaien, zodat deze niet gaat doorbuigen. Laat de stok dan ook liggen in plaats van staan bij het drogen.
Stap 4: Eigen persoonlijkheid aan geven
Als de stok eenmaal droog is kun je je stok gaan personaliseren.
- Dit kun je met houtbewerkgereedschap doen of gewoon met je zakmes.
- Breng gave figuren, patronen of andere items aan op je stok.
- Er bestaan ook leuke wandelstok schildjes die je aan kunt brengen op je wandelstok.
- Ben je vaardig met een brandmachine? Dan kun je ook patronen of je initialen in je stokken branden. Let hierbij ook goed op je veiligheid.
- Breng praktische opties toe aan je stok. Bijvoorbeeld een uitsnede waar je vingers de stok omsluiten.
Stap 5: Beitsen of lakken van je zelfgemaakte wandelstok
Heb je je wandelstok naar wenst gestyled? Dan kun je je stok nog beitsen of lakken.
- Dit verhoogd de levensduur van je wandelstok.
- Maak de wandelstok eerst glad met een stuk schuurpapier.
- Veeg het zaagsel van je stok af met een vochtige doek en laat je wandelstok daarna weer even drogen.
- Breng vervolgens de beits of lak aan. Doe dit met een kwast en begin met een dun laagje.
- Wil je een donkerdere wandelstok maken? Breng dan de beits laagje voor laagje aan. Laat je wandelstok per laagje een avond drogen. Tussen het aanbrengen van de lagen moet je je wandelstok weer lichtjes opschuren en afdoen.
Stap 6: Bescherm de onderkant van je wandelstok
De onderkant van je wandelstok zal tijdens het gebruik gaan slijten.
- Bescherm deze dan ook goed met een wandelstok dop.
- Schuur of slijp de punt van je wandelstok een beetje bij, zodat de dop goed blijft zitten.
Stap 7: Geniet van je zelfgemaakte wandelstok!
Ben je klaar met het maken van je wandelstok? Ga dan genieten van je wandelstok en ben trots dat je deze gemaakt hebt! Het is namelijk best een flink proces geweest om deze wandelstok te maken. Verder heeft niemand een wandelstok zoals jij die hebt. Daar mag je trots op zijn! Ben dan ook zuinig op je wandelstok als je deze niet gebruikt. Met de juiste wandelstokhouder kun je je zelfgemaakte wandelstok veilig opbergen.